Som byråkrat i statsforvaltningen er jeg per definisjon glad i tall. Vi er mange som er det. Da finnes det noe som blir til "gode tall". Tall som på en eller annen måte er sterkt illustrerende, og som får samme funksjon som en god illustrasjon, bortsett fra copyright-problemer. Slike tall har en fantastisk evne til å legge ut på reise. Dette er en liten historie om et reisende tall.
Dette er gode tall. 175 versus 3. Vi tar poenget. Så derfor satte sjefen meg på saken: Disse tallene virker gode - kan du gå god for dem?
I stedenfor å gjøre det åpenbare - ringe IKT-Norge - begynte jeg å grave i hvor i all verden han kunne ha fisket opp dette tallet.
Tallene er sannsynligvis hentet fra side 13 i Sir David Varneys rapport til HM Treasury fra 2006, og den ligger her. Varney-rapporten har hatt blitt ofte sitert både i Storbritannia og i Norge. Sir Varney har i sin tur hentet tallene fra Tameside Metropolitan Borough Council. Her begynner sporene å bli uklare. Tameside hadde store omlegginger av tjenestetilbudet rundt 2002 og gjorde flere undersøkelser i forbindelse med dette, men Tamesides rapport klarte jeg ikke å finne.
Her begynner det å bli interessant. Tameside (med slagordet ”Great lives, excellent services”) er et relativt veldrevet tettsted med 216 000 innbyggere, har i følge deres egen strategi for 2008-2011 (s.53) fått toppskåre i Comprehensive Performance Assessment.
Sett fra utsiden av administrasjonen derimot, er det en fattig forstad utenfor Manchester, og faller i ACORN kategori nr 53, (gamle folk uten utdanning) med noe høyere kriminalitet enn normalt. ”Leisure interests include angling, racing, bingo, watching cable TV, listening to music and going to the pub. Popular newspapers are the Daily Mirror, Daily Star, Daily Sport and The Sun."
Her kan det være tid for å minne om noen særskilte forhold for Storbritannia. Mellom 2,5 og 3,5 millioner har ikke bankkonto, 5-10% av husstander har ingen form for telefonforbindelse (Office of the e-Envoy, 2002).
Tallet har altså reist fra en liten brukerundersøkelse i en forstad i England, via Underhuset, via den norske IKT-næringens interesseorganisasjon (som tok bryet med å regne om valutakursen) og inn på et skrivebord i et norsk department. Et tall som er vesentlig dårligere grunngitt, og antagelig bygger på mindre data enn de aller fleste norske undersøkelser. Min gjetning: Det er ikke siste gang vi har sett dette tallet.
Dagens tall er… 175.