tirsdag 3. mars 2009

Seljakt Norge vs. Canada

I framstillingen fra TV2 nyhetene og NRK Dagsnytt virker det som et samlet Norge er for selfangst og mot EUs forslag til importforbud. Ok så lang, jeg er for selfangst. Men så ble det dette med forskjellen på Canadas horrible metoder og Norge, så ble det ikke sagt noe mer. Implisitt, vi vet alle hvor snille vi er her. De av oss som liker det konkret, hadde satt pris på en liten input om reguleringen av selfangst i Norge, hva denne snillheten går i. Den kommer her:

I følge forskrift om Forvaltning av sel på norskekysten (6. mai 1996, fastsatt av fiskeridepartementet) §10:

Ved avlivning av sel skal det utvises den største hensynsfullhet og anvendes humane avlivingsmetoder for å hindre unødige lidelser for dyrene.

For avliving av sel gjelder følgende:
1. Det er kun tillatt å anvende skytevåpen med riflet løp og ammunisjon med ekspanderende kule og anslagsverdi på minst 2.700 joule (275 kilogrammeter) for 9 grams kuler på 100 meters hold og 2.200 joule (225 kilogrammeter) for 10 grams kuler på 100 meters hold.
2. Det er forbudt å fange eller avlive sel ved bruk av line, garn, saks, ruse eller annen form for felle. Det er forbudt å bruke skytevåpen med glatt løp eller å bruke hakapik eller slagkrok til avliving.

I tillegg skal skipperen ha gjennomført Fiskeridirektoratets kurs for selfangere. På norge.se oppgis det at det alltid er en inspektør ombord i båten, såvidt jeg kan se fra forskriftene er dette noe Fiskeridirektoratet kan pålegge, men ikke obligatorisk på hver tur. Kanskje det likevel er praksis. Såvidt jeg har forstått, men dette er annenhånds, er det også vanlig praksis å først skyte, og deretter bruke hakapik for å forsikre seg om at selen er død, en slags dobbeltslakting.

Kort sagt ligger forskjellen i å behandle selenfangst som jakt eller som fiske. Betegnende nok blir også sel omtalt under sjøpattedyr i fra 2001. Så det er forskjellen, for oss som liker det konkret.

1 kommentar:

  1. This is false. It is still allowed to use the "hakepik" to kill young seal pups in Norway. Your quote about the rifle is only valid for adult seals. Young ones can still be clubbed to death in Norway.

    SvarSlett